Română English
  Noutati
  Comunicate de presa
  Arhiva comunicate
Comunicate de presa

Operatiunea "Shadow" - 15.12.2010
  
     În luna ianuarie 2010, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate a demarat o investigaţie privind un grup infracţional organizat, iniţiat şi coordonat de învinuiţii Z.C. şi C.C., care aveau ca  principală activitate infracţională, accesarea fără drept a numeroase sisteme informatice configurate în vederea folosirii tehnologiei VoIP (Voice over IP - telefonie prin internet). Dosarul penal a fost înregistrat la nivelul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bucureşti cu numarul 150/D/P/2010.
     VoIP este o tehnologie care realizează conversia vocii în pachete de date ce se transmit prin Internet de la un utilizator la altul. Astfel, un utilizator pentru a folosi acest serviciu este suficient să deţină datele de identificare a contului (numele de utilizator, parola şi adresa IP a serverului ce furnizează serviciul). Acest serviciu poate funcţiona fie prin intermediul unui calculator ce ruleaza anumite aplicaţii specifice şi cu ajutorul unor caşti audio cu microfon fie printr-un telefon special configurat pentru folosirea unor astfel de servicii.
     Pentru a obţine accesul fără drept la sistemele informatice configurate pentru folosirea tehnologiei VoIP, suspecţii foloseau aplicaţii informatice prin intermediul cărora lansau atacuri informatice, care aveau ca rezultat identificarea conturilor de utilizatori si parolelor aferente, date necesare pentru a accesa serverele.
     Pentru efectuarea apelurilor, suspecţii foloseau aplicaţii informatice care permiteau efectuarea simultană a cel mult 100 de apeluri telefonice.
     Iniţial, suspecţii foloseau astfel de conturi pentru efectuarea de apeluri frauduloase catre apropiaţi. Observînd însă faptul că aceste conturi pot fi exploatate în vederea obţinerii unor beneficii materiale substanţiale, liderii au înfiinţat la începutul anului 2010 o societate comerciala denumită SHADOW COMMUNICATIONS cu sediul într-un paradis fiscal, în spatele căreia se desfăşurau activităţi frauduloase prin efectuarea de apeluri telefonice către numere cu suprataxă, numere alocate în ţări precum Sierra Leone, Somalia, Austria, Letonia, Coreea de Nord, Zimbabwe, Madagascar, Belarus etc. Aceştia primeau în schimb pentru fiecare apel telefonic efectuat un bonus de aproximativ 10% din valoarea apelului, de la companiile deţinătoare ale numerelor cu suprataxa  
     Pentru a-şi mări beneficiile materiale aceştia au recrutat iniţial persoane apropiate pentru a desfăşura acest tip de activitate infracţională. Aceştia, la rândul lor, pe parcursul anului 2010 au recrutat alte 30 de persoane de cetăţenie română pe care le-au instruit în vederea obţinerii de date ale unor conturi VoIP şi a efectuarii de apeluri frauduloase.
     Pentru comunicare liderii grupului infracţional organizat foloseau exclusiv aplicaţii de chat prin Internet, de multe ori vorbind în limba engleză cu membrii grupării nou-recrutaţi, aceştia din urmă necunoscând faptul că societatea este gestionată de cetăţeni români.
     Practic, în perioada februarie – decembrie 2010, cei aproximativ 40 de membrii ai grupării, prin intermediul societăţii deschise de cei doi lideri, au efectuat un număr de aproximativ 1.500.000 de apeluri ce totalizează un numar de 11.000.000 de minute de convorbiri frauduloase, creînd astfel un prejudiu estimat la peste 11.000.000 de Euro.
     Părţile vătămate în cauză sunt reprezentate de companii de telefonie atât din România cât şi din întreaga lume, fiind identificare peste 10.000 de numere de telefon de pe care au fost iniţiate apeluri frauduloase.
     Dupa probarea activităţii infracţionale, în ziua de 14.12.2010, în baza autorizaţiilor de percheziţie domiciliara emise de către Tribunalul  Bucureşti şi a rezoluţiei de delegare, cu sprijinul echipelor de intervenţie ale Jandarmeriei, au fost efectuate un numar de 42 (patruzeci şi două) percheziţii domiciliare la adresele unde locuiesc persoanele cercetate.
     Cu această ocazie au fost ridicate în vederea cercetării laptop-uri, unitati centrale, stick-uri de memorie şi alte bunuri şi inscrisuri.
     În cauză s-a început urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 7 din Legea nr. 39/2003, art. 42, art. 46 şi art. 49 din Legea 161/2003 Titlul III.
     În urma audierilor efectuate la D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bucureşti, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, 17 inculpaţi. De asemenea, în cauză s-a început urmărirea penală şi sunt cercetaţi în stare de libertate, un numar de 19 învinuiţi.
     Cei 17 (şaptesprezece) inculpaţi urmează a fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă în data de 15.12.2010.
Prima pagina | Termeni de utilizare | Harta site