Română English
  Noutati
  Comunicate de presa
  Arhiva comunicate
Comunicate de presa

Operatiunea "Medlife" - 13.04.2011
  
     În luna februarie 2011, specialiştii S.C.C.I. au fost sesizaţi de către compania medicală MED LIFE că cele trei servere pe care se aflau bazele de date ale aplicaţiei informatice de gestionare a pacienţilor au fost accesate fără drept, ştergându-se bazele de date în cauză.
     Astfel, în urma contactării de către societatea în cauză a companiei de servicii informatice Probass, au fost efectuate verificări asupra sistemelor informatice rezultând faptul că începând cu data de 08.02.2011 au fost efectuate atacuri prin forţă brută asupra unor conturi de poştă electronică utilizate de doi angajati MED LIFE.
     În baza informaţiilor existente în aceste conturi de poştă electronică, în data de 21.02.2011, serverele companiei au fost accesate neautorizat , iar bazele de date cu informaţii medicale au fost şterse ireversibil, utilizându-se o aplicaţie informatică specializată astfel încât datele şterse să nu mai poată fi recuperate.
     Ulterior, în aceeaşi zi, după ora 07:00 au fost trimise mesaje prin poşta electronică, de către atacator către preşedintele companiei, solicitându-i-se să facă o propunere în schimbul returnării datelor sustrase, altfe o parte vor fi pierdute iar o altă parte vor fi făcute publice, prejudiciind astfel imaginea companiei.
     Repezentantii MED LIFE au fost contactati de catre persoanele mai susmentionate care au solicitat suma de 1 300 000 (cca 300.000 de euro) lei in schimbul nepublicarii  pe reteaua Internet a datelor pacientilor.
     In noaptea de 12/13.03.2011, in jurul orei 03:00 ofiterii de politie din cadrul IGPR – DCCO au surprins in flagrant pe numitii ALEXANDRESCU Alin Alexandru, NECULA Ciprian Andrei si ALXANDRESCU Ecaterina Luminita, in timp ce acestia au ridicat o geanta cu suma de bani solicitata de catre acestia in schimbul nepublicarii bazei de date.
     De asemenea, în ziua de 13.03.2011, în baza autorizaţiilor de percheziţie domiciliara emise de către Judecătoria Sectorului 5  Bucureşti şi a ordonantei de delegare emisa de catre P.I.C.C.J. – D.I.I.C.O.T. – Structura Centrala, au fost efectuate un numar de doua percheziţii domiciliare la adresele persoanelor învinuite.
     Cu această ocazie au fost ridicate în vederea cercetării 4 laptop-uri, 4 unitati de calculator , 7 harddisk-uri, 3 modemuri de conectare la reteaua internet şi alte bunuri şi inscrisuri.
     În cauză s-a început urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor constituire a unei grupari infractionale prev. de disp. art. 8 din legea 39/2003, acces fara drept la un sistem informatic prev.  de disp. art 42 alin 1-3 din Legea 161/2003, transfer neutorizat de date dintr-un sistem informatic prev.  de disp. Art. 44 alin. 1 si 2 din Lg. 161/2003, frauda informatica prev. de disp. art. 49 din Lg. 161/2003 si santaj prev. de disp. Art. 194 al .1 si 2 din Codul Penal.
     Cercetarile în cauză continuă, cu cei 3 in stare de retinere,  procurorul de caz din cadrul P.I.C.C.J. – D.I.I.C.O.T. – Structura Centala  a emis ordonante de retinere pe 24 de ore.
 
     Actualizare 14.04.2011
 
     Numitii ALEXANDRESCU Alin Alexandru, NECULA Ciprian Andrei au fost retinuti pe o perioada de 29 zile, in urma deciziei Judecatoriei Sector 5 Bucuresti.
 
     Actualizare 20.05.2011
 
     Cercetarile in cauza au fost finalizate, fiind intocmit rechizitoriul de trimitere in judecata a numitilor ALEXANDRESCU Alin Alexandru, NECULA Ciprian Andrei pentru infrcatiunile de acces neautorizat in sistem informatic si santaj.

Prima pagina | Termeni de utilizare | Harta site